A kávézacc szlogenje

Az itt olvasható írásokat kávé mellé, gondolatébresztőnek szántam. Egyaránt alkalmasak lehetnek pár perces munkahelyi lazításra, stikában végzett iskolai netezésre vagy mackónadrágos, papucsos otthoni kikapcsolódásra. Mindezt szem előtt tartva igyekeztem olyan témákat találni, amelyek megfelelnek a kávéivás különlegesen elmélyült hangulatának, ezért csak azt írtam le, ami eszembe jutott.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Quirke Swes: Ui.: valószínű ha én írnék ilyen dolgokat, amiket a megoldókulcs felsorakoztat tanár úr egy szép h... (2013.03.05. 07:17) Éretlenségi tétel
  • Intizar: Nem sikerült megtalálnom sem a német sem a nemzetközi sajtóban annak nyomát, hogy Müller "nyilváno... (2012.11.25. 23:34) Herta Müller megmutatja
  • mistér: Kár érte, hogy a wc zárva van. (2011.10.16. 20:10) Avé Cézár Vavan
  • IGe: A Szórakoztató Valláskritika oldalon megosztottuk www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika (2011.10.04. 19:30) Képszámlálás
  • dezintegra: Ez mekkora volt :) Egyik legjobb, amit itt olvastam. (2011.07.19. 22:05) A férfiak látása

Majoros Sándor jegyzetei

2010.09.07. 13:18 Regénytár

Netes időrablás

Állítólag készen van az új médiatörvény, de egyik cikkelye sem foglalkozik a netes időrablás témakörével. Nem arra a tevékenységre gondolok, amikor az ember rajta feledkezik valamelyik szájton és csak akkor kap észbe, amikor már zörgősre száradt, hanem arra, amikor a magukat hírportáloknak kikiáltó társaságok szenzációsra gyúrt címekkel próbálnak bennünket rávenni arra, hogy térjünk be hozzájuk. Egy kattintás nem sok, de néhány ütős címből játszi könnyedséggel összejön az a látogatásmennyiség, aminek láttán a hirdetők már hajlandók kinyitni a bukszájukat.

Ennek az egésznek az árnyoldala csupán minket, gyanútlan olvasókat érint: a szenzációs címek mögött olyan bagatell érdektelenségek sorakoznak, amelyekre normális felkonferálás esetében senki nem vesztegetné a kattintását.  Túlnézve azon, hogy az idő igenis pénz, amelyből minden egyes fölösleges egérnyomkodással másodpercekben és forintban mérhető mennyiségeket veszítünk, az épp hogy csak megpillantott információkból azért valami mégis megmarad a fejünkben. Ha a lényeget a maga csupasz valóságában szemléljük, szinte teljesen mindegy, hogy egy adott honlapon órákat töltünk el, vagy éppen csak rásandítunk. Az ott látott dolgok ugyanis a pillanat tört része alatt képesek befészkelődni a tudatalattinkba, kiszorítva és megsemmisítve az ezeknél összehasonlíthatatlanul fontosabb tartalmakat.
 
A most készülő, és talán még mindig képlékeny médiatörvénynek ezt a röhögve végzett, arcátlan becsapást is szankcionálnia kéne. Mondjuk úgy, hogy ha a cím és a tartalom nem állnak arányban egymással – és ezt olvasók sorozatos panaszokkal rögzítik –, az érintett hírportálnak penált kéne fizetnie azoknak az oldalaknak, akik a címadásnál mindenfajta szenzációhajhászás nélkül csupán csak a szellemségre koncentrálnak. Egyfajta kárpótlás lehetne mindez azoknak, akik a gonosz csábításának ellenállva megmaradnának a becsületesség és a gyér látogatottság territóriumán.
 
Sajnos a helyzet ezen a téren szinte már a reménytelenség szintjét ostromolja, mert hiszen az eleddig korrektül és visszafogottan tudósító, valódi hírportálok is egyre többször kényszerülnek belemenni ebbe a címeltúlzós játékba. Vajon ki kattintana rá egy olyan címre, hogy Új korszak kezdődik a kisebbségi politikában, ha ott van mellette: Alkoholista lett a sztármami.
 
Nem tartozik szorosan ehhez a témához, de ezzel a rövid írással lezárult a Kávézacc Blog indexes kirándulása. A csábítás, mármint hogy ha szabadjára engedem rajtuk a reklámokat, az Index hellyel-közzel kiteszi majd a fő oldalára az itteni írások linkjét, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Ezentúl a Google blogmotorjával fogok kísérletezni, hátha az jobban bejön.
 
A jövőbeli blogom elérhetősége a következő: http://regenytar.blogspot.com/

Tegyék el gyorsan a kedvenceik közé!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavezacc.blog.hu/api/trackback/id/tr62277531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golem 2010.09.08. 08:58:11

Bár a leírt jelenség valós és a "Netes időrablás" címadás frappáns megoldás az azonnali bemutatására attól ez a poszt még kukába való.

Aki a "sztármamira" és társaira mozdul, az egyrészt megérdemli, másrészt bár sajnálatos a népbutítás, de ez egyúttal egy természetes szelekciót is elvégez ami az agyi kapacitást illeti legalábbis.
A szerző által óhajtott cenzura oly' mértékű túlkapás lenne ami a "legszebb" Mao-korszakokat idézi. Jó kápó lett volna a kedves bloggerből.

Nagyon bízom benne, hogy itt tulajdonképpen csak viccről van szó és csak az ébredés miatti tompaságom takarja előlem az iróniát.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.09.08. 09:07:50

Így van! És amikor megnézek a moziban egy filmet, mert a reklámja jó volt, de nekem végül is nem tetszett, akkor adják vissza a jegy árát. Az autópályák mellett az óriásplakátok nem megnézésére kapjak egy távirányítót, ami elfordítja azokat, mert nem vagyok rá kíváncsi vagy letérve a pályáról, kapjak vissza pénzt, arányosan azzal, hogy hány plakátot láttam.Újságoknál is kellene olyan, hogy laponként vagy hírenként vehessem meg, mert ami nem érdekel benne, az ne terhelje ez elmémet! Minap is elolvastam valami cikket, mert ott volt, pedig egyáltalán nem érdekelt.Követelem mindezt bemondásra kártéríteni, az élet összes elképzelhető területén!
Pár éve mondta valaki, hogy a magyar nép is rohamosan szalad a konzumidiotizmus felé. Szerintem meg már csak annak fokozata kérdéses :-(

lüke 2010.09.08. 09:09:08

ez jó
mégha kávézaccból is jósolod:)
bár önkéntes,virtuális és magányos:)

lüke 2010.09.08. 09:15:21

JÓ:)
mégha kávézaccból jósolsz is

Regénytár · http://www.regenytar.hu 2010.09.08. 09:22:26

@Golem: „Ne ítélkezz és ne ítélj el senkit, de figyelmeztesd őket, mint igaz testvéreidet.” :-)

hacsu 2010.09.08. 09:32:19

@Golem: Szerintem ez a gondolat nagyon is eredeti. Aki szenzációhajhász módszerekkel szerzi meg a hirdetőit, fizessen egy részt a haszonból azoknak, akik tisztességesek maradnak. Nem találtam egy szó utalást sem az általad emlegetett cenzúrára.
Az ébredés miatti tompaság nem mentség a felületességre. :)

Golem 2010.09.08. 11:00:33

@hacsu: "A cenzúra információk hozzáférhetőségének és terjesztésének a felügyelete, elsősorban politikai és morális alapokon." (wikipedia)
Csak megszoktuk, hogy a cenzúra szót a tiltással azonosítjuk.
Az pedig egy elég álszent hozzáállás, hogy lehetsz aljas, ha fizetsz.

Golem 2010.09.08. 11:03:59

@Regénytár: Igazad van, megkövetem az olvasókat és a szerzőt is. Túlkapás volt részemről ítélkezni a szerző személye felett. Ahogy túlkapásnak érzem a szerző problémára kínált megoldását is.
Messzebbről, sokkal messzebbről kell elkezdeni megoldani a dolgot. Talán onnan, hogy értelmes, gondolkodó (összefüggésekben gondolkodó) embereket nevelünk. Ha így lesz, ők már képesek lesznek önmaguk szűrni a kínált tartalmat és az érdeklődés hiánya miatt majd szép lassan elsikkad az "ocsú". De ez sajnos már utópia.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.08. 16:33:14

1. sajnálom, hogy áttelepülsz, mert én bizony oda már nem követlek - nem vagyok hajlandó minden egyes oldalra regisztrálni, már így is szanaszét van minden hajigálva (olvasni tudlak, de hozzászólni nem).
2. teljesen jogos a felháborodás, 10 címből 1 takar olvasnivalót.
3. hamis az a feltételezés, hogy mindenkire hatnának a reklámok - én például egyetlen egyet sem tudnék visszamondani :). Amire meg - bárhol is látva azt - visszaemlékszem, az kizárólag azt bizonyítja, hogy volt benne valami figyelemre méltó. Igaz - én már öregebb vagyok azoknál, akik reklámok között /és miatt :I szocializálódtak átverhetővé.
süti beállítások módosítása